Tialotten

Den här lotten har bland annat blivit så populär på grund av att den är så billig, den kostar tio kronor precis som den heter. Även denna skraplott ges ut av företaget Svenska spel som ägs av staten och den finns numera i ett flertal olika versioner. Det går att köpa tialotter överallt där det går att köpa andra lotter, spela på tipset och så vidare. Du kan även köpa den och skrapa den online på Svenska spels hemsida. Vinner du på Internet sätts vinsten in på ditt spelkonto på Svenska spel. Alla versioner av tialotten kostar tio kronor och det går att vinna så mycket som 250 000 kronor på bara en lott.

Den vanliga versionen av Tialotten är ”Tia med stjärnvinst”. Den består av tio olika skrapfält som döljer tio olika belopp. Får man fram tre av samma så vinner man det beloppet. Får man fram tre stycken stjärnor så vinner man den totala summan av alla beloppen på hela lotten. Därför kallas den alltså ”Tia med stjärnvinst”. Det finns dessutom ett extra skrapfält som kallas för krona eller klave, skrapar man då fram en krona så får man dubbla sin vinstsumma. Till och med stjärnvinsten går att dubblera!

En annan version av Tialotten är ”Tia total”. Den har skrapfält i tre kolumner och tre rader, på slutet av varje rad finns ett till skrapfält där man kan skrapa fram en eventuell vinst. För att spela så börjar man med att skrapa alla rader i de tre kolumnerna. Bakom dessa döljer sig siffror mellan 1 och 9. Sedan plussar du ihop siffrorna på varje rad för sig och varje kolumn för sig. Om summan av siffrorna på en rad eller i en kolumn blir 17 eller mer, vinner man beloppet som sedan skrapas fram i vinstrutan. Det går alltså att vinna två gånger på samma lott eftersom man räknar både uppåt och nedåt, i raderna respektive kolumnerna.

Det finns ytterligare en version som är ganska ny, den kallas för ”Tia Bingo” och är en kombination mellan skraplott och bingospel.

På den finns det sex skraprutor som symboliserar utropsnummer, sedan är det ett skrapfält som symboliserar bingobrickan med tre gånger tre rutor. Först skrapas utropsnumren sedan skrapar man motsvarande nummer på ”bingobrickan”. Får man då tre i rad blir det bingo och därmed vinst. Det går även att dubbla sin vinst genom att skrapa den ruta som kallas för just det, där finns ett till utropsnummer och om det finns på din ”bingobricka” dubblas vinsten.

Den sista versionen av Tialotten heter ”Tia ABC”. Den liknar Tia Bingo litegrann men har bokstäver istället för siffror. Du börjar med att skrapa fram tolv bokstäver, när du skrapat fram bokstäverna så skrapar du motsvarande i fältet med ord. Får du ihop alla bokstäverna i ett eller flera ord så vinner du. Denna variant är nästan helt lik Skrap-kryss lotten fast med mindre vinstsummor och till ett lägre pris. Men å andra sidan är det lite lättare att vinna på den eftersom du inte behöver fler än ett ord för att vinna något.